Explorar en temps de pandèmia: expedició Mamberamo a Papua

Comienza:
  9 de febrero de 2021 19:00

Termina:
19:00

Detalles

Fecha:

  9 de febrero de 2021

Hora:

19:00 - 19:00

Categoría del evento:

Lugar:

Barcelona

Avda. Diagonal, 512, Barcelona

Teléfono:

932097099


Añadir a mi calendario

En un moment en què sembla que només és possible viatjar a través de connexions telemàtiques i virtuals, resulta més estrany i meritori que mai llançar-se a explorar i recórrer llocs remots del planeta. No obstant això, en la tertúlia de febrer amb la Sociedad Geográfica Española, parlarem amb els protagonistes d'una expedició realitzada a finals de 2020 i a un territori que roman gairebé verge: el riu Mamberamo a Papua Nova Guinea. El 20 de juny de 1545, el basc Iñigo Ortiz de Retes al costat del seu marineria prenia formalment possessió de l'enorme illa a la qual van cridar, Nova Guinea, ja que el color fosc de la pell dels aborígens que es van trobar els va portar i record de la Guinea africana. I van recalar a la desembocadura d'un riu que van anomenar Sant Agustí, actual Mamberamo. Avui en dia, aquest riu Mamberamo, penetra cap al sud per la gran illa de Nova Guinea deixant en el seu costat occidental les inexplorades Muntanyes Foja. Tota aquesta àrea és un terreny que ha estat molt poc explorat, on amb prou feines alguna expedició científica, en helicòpter, s'ha pogut documentar espècies noves mai abans vistes i és territori de comunitats indígenes molt aïllades que viuen encara de manera seminòmada. Selva, campaments, foc, trepitjar on ningú ho havia fet abans i fins cocodrils a la nit... Coneixerem els detalls d'aquesta apassionant aventura de mà dels seus tres protagonistes: Tatiana Pankratof, fotògrafa, agent de viatges i ànima indomable que sempre va veure clar Papua com a destinació; Olmo Romero, nòmada digital, que fa temps que va deixar la seva vida a Espanya per tenir una nova a cada país on resideix, ara establert a Bali, seria absolutament fonamental per aconseguir tirar endavant aquest projecte; i Diego Cortijo, explorador, membre de la Junta Directiva de la Sociedad Geográfica Española, ha dirigit expedicions per tot el món darrere d'aquells misteris que encara desafien la història.

La trobada serà moderada per Lola Escudero, secretària de la Sociedad Geográfica Española i responsable d’activitats, projectes i esdeveniments de la SGE.

Apunta’t a aquest fòrum online clickant aquí.

 

ELS CONVIDATS

TATIANA PANKRATOF

D'origen romanès, és fotògrafa, viatgera incansable, dissenyadora de viatges i una gran amant del 4x4. Països com el Marroc o l'Índia han estat grans motors d'arrencada en aquest afany de descobrir entorns encara poc explorats.

La seva necessitat de mostrar al món cultures i moments irrepetibles, l'han portat a recórrer escenaris poc coneguts com el Comtat de Turkana (Kenya) o Hormozgan (Iran) on tribus nòmades i cultures misterioses segueixen habitant lluny de la mirada del món modern.

DIEGO CORTIJO

Explorador de la Sociedad Geográfica Española, documentalista i fotògraf. Ciutats perdudes, tribus oblidades o restes arqueològiques submergits han vertebrat les seves expedicions a tots els continents, Diego va ser presentador de televisió al programa La Búsqueda de Diego Cortijo a Movistar +, passió que a més compagina amb el seu treball com Policia Nacional.

OLMO ROMERO

Creador digital llicenciat en comunicació audiovisual, especialitzat en postproducció i 3D. Nòmada digital, que fa temps que va deixar la seva vida a Espanya per tenir una nova a cada país on resideix, ara establert a Bali, seria absolutament fonamental per aconseguir tirar endavant aquest projecte.

_____________________________________

En un momento en el que parece que solo es posible viajar a través de conexiones telemáticas y virtuales, resulta más extraño y meritorio que nunca lanzarse a explorar y recorrer lugares remotos del planeta. Sin embargo, en la tertulia de febrero con la Sociedad Geográfica Española, hablaremos con los protagonistas de una expedición realizada a finales de 2020 y a un territorio que permanece casi virgen: el río Mamberamo en Papúa Nueva Guinea.

El 20 de junio de 1545, el vasco Iñigo Ortiz de Retes junto a su marinería tomaba formalmente posesión de la enorme isla a la que llamaron, Nueva Guinea, ya que el color oscuro de la piel de los aborígenes que se encontraron les trajo e recuerdo de la Guinea africana. Y recalaron en la desembocadura de un río, al que llamaron San Agustín, actual Mamberamo.

Hoy en día, ese río Mamberamo, penetra hacia el sur por la gran isla de Nueva Guinea dejando en su lado occidental las inexploradas Montañas Foja. Toda esta área es un terreno que ha sido muy poco explorado, donde apenas alguna expedición científica, en helicóptero, ha podido documentar especies nuevas nunca antes vistas y es territorio de comunidades indígenas muy aisladas que viven todavía de manera seminómada.

Selva, campamentos, fuego, pisar donde nadie lo había hecho antes y hasta cocodrilos por la noche… Conoceremos los detalles de esta apasionante aventura de mano de sus tres protagonistas: Tatiana Pankratof, fotógrafa, agente de viajes y alma indomable que siempre vio claro Papúa como destino; Olmo Romero, nómada digital, que hace tiempo que dejó su vida en España para tener una nueva en cada país donde reside, ahora afincado en Bali, sería absolutamente fundamental para conseguir sacar adelante este proyecto; y Diego Cortijo, explorador, miembro de la Junta Directiva de la Sociedad Geográfica Española, ha dirigido expediciones por todo el mundo detrás de aquellos misterios que todavía desafían a la historia. El encuentro será moderado por Lola Escudero, secretaria de la Sociedad Geográfica Española y responsable de actividades, proyectos y eventos de la SGE.

TATIANA PANKRATOF

De origen rumano, es fotógrafa, viajera incansable, diseñadora de viajes y una gran amante del 4x4. Países como Marruecos o India han sido grandes motores de arranque en este afán de descubrir entornos aún poco explorados.

Su necesidad de mostrar al mundo culturas y momentos irrepetibles, la han llevado a recorrer escenarios poco conocidos como el Condado de Turkana (Kenia) u Hormozgan (Irán) donde tribus nómadas y culturas misteriosas siguen habitando lejos de la mirada del mundo moderno.

DIEGO CORTIJO

Explorador de la Sociedad Geográfica Española, documentalista y fotógrafo. Ciudades perdidas, tribus olvidadas o restos arqueológicos sumergidos han vertebrado sus expediciones en todos los continentes, Diego fue presentador de televisión en el programa La Búsqueda de Diego Cortijo en Movistar +, pasión que además compagina con su trabajo como Policía Nacional.

OLMO ROMERO

Creador digital licenciado en comunicación audiovisual, especializado en postproducción y 3D. Nómada digital, que hace tiempo que dejó su vida en España para tener una nueva en cada país donde reside, ahora afincado en Bali, sería absolutamente fundamental para conseguir sacar adelante este proyecto.