Fòrum online: Trobades polars – Islàndia: entre el foc i el gel, amb Manuel Titos

Comienza:
  17 de marzo de 2022 19:00

Termina:
20:00

Detalles

Fecha:

  17 de marzo de 2022

Hora:

19:00 - 20:00

Categoría del evento:

Avda. Diagonal, 512, Barcelona

Teléfono:

932097099


Añadir a mi calendario

Islàndia és una illa de l'Atlàntic Nord, situada just al sud del Cercle Polar Àrtic, entre els mars de Noruega i Groenlàndia. Si bé des d'un punt de vista polític i sociològic pertany al continent europeu, en termes geològics es troba justament entre les plaques tectòniques d’Amèrica del Nord i Euràsia, cosa que li confereix una extraordinària activitat volcànica. La principal característica d'Islàndia en termes geogràfics són els seus contrastos extrems entre volcans i glaceres. Fins i tot la bandera del país mostra aquests entorns: on el vermell de la creu simbolitza la lava volcànica, la vora blanca està associada al gel de les glaceres i, finalment, el blau, representa el mar que envolta l'illa. L'activitat volcànica i l'immens casquet de gel interior, únicament superat en extensió per l'Antàrtida i Groenlàndia, fan que l'illa estigui en un equilibri inestable, on una erupció volcànica podria provocar una tragèdia humanitària.

En aquesta Trobada Polar comptarem amb la presència de Manuel Titos, que després de passar mesos a l'Àrtic i a l'Antàrtida ara treballa a Reykjavik, precisament estudiant aquests temes. Destinació turística de primer ordre, la vida a Islàndia és —en les seves pròpies paraules— “dura, de vegades fins i tot trista, però profundament bella. Volcans, glaceres, cataractes, i precioses vetllades de lectura acompanyades per la majestuositat i la calma del mantell blanc de la neu”. Sens dubte, gaudirem dels seus coneixements i vivències.

Apunta't i segueix aquest esdeveniment en streaming.

Amb la col·laboració de:

ELS NOSTRES CONVIDATS

 

MANUEL TITOS

Manuel Titos és doctor en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions. Ha treballat com a investigador postdoctoral a l'Agència Meteorològica Islandesa durant tres anys i actualment forma part del grup TIC-123, al Departament de Teoria del Senyal, Telemàtica i Comunicacions de la Universitat de Granada. És expert en Intel·ligència Artificial. Entre els seus treballs destaquen els aplicats al reconeixement automàtic de senyals sísmiques d'origen volcànic a partir dels quals construir sistemes d'alerta primerenca. Durant la seva experiència islandesa ha treballat en l'avaluació i el pronòstic del risc volcànic associat amb les dispersió de cendres i gasos procedents d'erupcions explosives. Amb publicacions a revistes nacionals i internacionals d'alt impacte, i de caràcter divulgatiu. Muntanyenc, amant de la natura, els animals i els entorns polars. Després de la seva experiència antàrtica l'any 2016, se sent part d'aquell continent i entre els seus desitjos segueix latent tornar-hi.

JAVIER CACHO

Físic, investigador polar i divulgador científic, Javier Cacho va ser membre de la Primera Expedició Científica Espanyola a l'Antàrtida. Ha estat col·laborador del Programa Antàrtic Espanyol i secretari del Comitè Nacional de Recerca Antàrtica. Ha estat a l'Antàrtida en vuit ocasions i tres com a cap de la base antàrtica espanyola. És autor de diversos llibres sobre història de l'exploració polar: Amundsen-Scott: Duelo en la Antártida; Shackelton, el indomable; Nansen, maetro de la exploración polar; Yo, el Fram y Héroes de la Antártida.

__________________________________________

 

Islandia es una isla del Atlántico Norte, situada justo al sur del Círculo Polar Ártico, entre los mares de Noruega y Groenlandia. Si bien desde un punto de vista político y sociológico pertenece al continente europeo, en términos geológicos se halla justo entre las placas tectónicas de Norteamérica y Eurasia, lo que le confiere una extraordinaria actividad volcánica.

La principal característica de Islandia en términos geográficos son sus contrastes extremos entre volcanes y glaciares. Incluso la bandera del país muestra estos entornos: donde el rojo de la cruz simboliza la lava volcánica, el borde blanco está asocia al hielo de sus glaciares y, finalmente, el azul, representa al mar que rodea la isla.

La actividad volcánica y el inmenso casquete de hielo interior, únicamente superado en extensión por la Antártida y Groenlandia, hacen que la isla se encuentre en un equilibrio inestable, donde una erupción volcánica podría provocar una tragedia humanitaria.

En este Encuentro Polar contaremos con la presencia de Manuel Titos, que después de pasar meses en el Ártico y en la Antártida ahora trabaja en Reykjavik, precisamente estudiando estos temas. Destino turístico de primer orden, la vida en Islandia es —en sus propias palabras— “dura, a veces incluso triste, pero profundamente bella. Volcanes, glaciares, cataratas, y preciosas veladas de lectura arropadas por la majestuosidad y la calma del manto blanco de la nieve”. Sin lugar a dudas, disfrutaremos de sus conocimientos y vivencias.

NUESTROS INVITADOS

MANUEL TITOS

Manuel Titos es doctor en Tecnologías de la Información y las Comunicaciones. Ha trabajado como investigador postdoctoral en la Agencia Meteorológica Islandesa durante tres años y actualmente forma parte del grupo TIC-123, en el Departamento de Teoría de la Señal, Telemática y Comunicaciones de la Universidad de Granada. Es experto en Inteligencia Artificial. Entre sus trabajos destacan los aplicados al reconocimiento automático de señales sísmicas de origen volcánico a partir de los cuales construir sistemas de alerta temprana. Durante su experiencia islandesa ha trabajado en la evaluación y pronóstico del riesgo volcánico asociado con las dispersión de cenizas y gases procedentes de erupciones explosivas. Con publicaciones en revistas nacionales e internacionales de alto impacto, y de carácter divulgativo. Montañero, amante de la naturaleza, los animales y los entornos polares. Tras su experiencia antártica en el año 2016, se siente parte de aquel continente y entre sus deseos sigue latente el volver.

JAVIER CACHO

Físico, investigador polar y divulgador científico, Javier Cacho fue miembro de la Primera Expedición Científica Española a la Antártida. Ha sido colaborador del Programa Antártico Español y secretario del Comité Nacional de Investigación Antártica. Ha estado en la Antártida en ocho ocasiones y tres de ellas como jefe de la base antártica española. Es autor de varios libros sobre historia de la exploración polar: Amundsen-Scott: Duelo en la Antártida; Shackelton, el indomable; Nansen, maestro de la exploración polar; Yo, el Fram y Héroes de la Antártida.