Travel Tours: BarceDONA: descobrir Barcelona a través de dones excepcionals

Comienza:
  13 de octubre de 2022 18:30

Termina:
20:30

Detalles

Fecha:

  13 de octubre de 2022

Hora:

18:30 - 20:30

Categoría del evento:

Lugar:

El punt de trobada serà davant la sortida de metro Paral·lel on les taquilles de la Sala Apolo

Avda. Diagonal, 512, Barcelona

Teléfono:

932097099


Añadir a mi calendario

Evento completo

El periodista i escriptor David Revelles ens acompanya en una ruta molt especial per descobrir-nos aquesta Barcelona (o Barcelones) desconeguda a través de rostres que moltes vegades no són visibles però que han contribuït a construir la història de la Ciutat Comtal. 

En aquesta ocasió, ens apropem a aquesta història a través de personalitats femenines que, tot i el seu pes social, cultural, artístic o polític, han quedat eclipsades per la historicitat masclista. 

Aquesta ruta és un petit tribut i homenatge a aquells noms, a aquelles dones, encarregades de feines i negocis propis dels homes en aquells moments, com ara l’Astruga o l’emprenedora Teresa Ginefreda;  o dones úniques que van ser a l’avantguarda del feminisme i de la cultura, com Clotilde Cerdà: o figures del moviment obrer, el periodisme, la cultura i el feminisme republicà com ara Teresa Claramunt, Ángeles López de Ayala o Concepción Arenal

Per suposat, en aquesta aproximació a les barcelonines del segle XIX també hi haurà un espai a aquelles que van destacar en la ciència, les lletres o a l’art, dones pioneres que, com les primeres metgesses Martina Castells o Dolors Aleu, la pintora Lluïsa Vidal o Anaïs Napoleón, la primera fotògrafa del país... 

El segle XX el descobrirem de la mà de dones com Micaela Chalmeta, líder del cooperativisme a Barcelona, o d’Amàlia Alegre i Dolors Ferrer, noms propis de la coneguda com la revolta de les dones durant l’hivern de 1918 i la posterior vaga de la Canadenca. Aquesta aproximació en clau femenina a la ciutat inclourà també històries de dones durant la Guerra Civil, entre les quals destacarà la de la miliciana Marina Ginestà, imatge icònica durant el conflicte gràcies a la cèlebre fotografia des de la terrassa de l’Hotel Colón. 

 

En definitiva, una conferència per redescobrir una Barcelona amb nom de dona.

SOBRE DAVID REVELLES

 

David Revelles Soriano és periodista i professor. Com a periodista, col.labora amb el diari El País i amb revistes especialitzades de viatges com CondéNast Traveler. 

En l’àmbit de la docència, és professor associat al departament de Periodisme de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB i professor a les Aules d’Extensió Universitària de Sant Pau –ICE UAB. 

És autor de dos llibres de narrativa viatgera per a la col.lecció Cuadernos Livingstone de l’Editorial Univesitat Oberta de Catalunya: En los confines de Hibernia. Tras la leyenda de la Armada Invencible en Irlanda (2015) i Rob Roy, el baronet y los 300 de Escocia (2019).

********

El periodista y escritor David Revelles nos acompaña en una ruta muy especial para descubrir esta Barcelona (o Barcelonas) desconocida a través de rostros que en muchas ocasiones no son visibles pero que han contribuido a construir la historia de la Ciudad Condal. 

En esta ocasión, nos acercamos a esta historia a través de personalidades femeninas que, pese a su peso social, cultural, artístico o político, han quedado eclipsadas por la historicidad machista. 

Esta ruta es un pequeño tributo y homenaje a aquellos nombres, a aquellas mujeres, encargadas de trabajos y negocios propios de los hombres en aquellos momentos, como Astruga o la emprendedora Teresa Ginefreda; o mujeres únicas que estuvieron a la vanguardia del feminismo y de la cultura, como Clotilde Cerdà: o figuras del movimiento obrero, el periodismo, la cultura y el feminismo republicano como Teresa Claramunt, Àngels López de Ayala o Concepción Arenal

Por supuesto, en esta aproximación a las barcelonesas del siglo XIX también habrá un espacio a aquellas que destacaron en la ciencia, las letras o el arte, mujeres pioneras que, como las primeras médicas Martina Castells o Dolors Aleu, la pintora Lluïsa Vidal o Anaïs Napoleón, la primera fotógrafa del país... 

El siglo XX lo descubriremos de la mano de mujeres como Micaela Chalmeta, líder del cooperativismo en Barcelona, ​​o de Amalia Alegre y Dolors Ferrer, nombres propios de la conocida como la revuelta de las mujeres durante el invierno de 1918 y la posterior huelga de la Canadiense. Esta aproximación en clave femenina a la ciudad incluirá también historias de mujeres durante la Guerra Civil, entre las que destacará la de la miliciana Marina Ginestà, imagen icónica durante el conflicto gracias a la célebre fotografía desde la terraza del Hotel Colón. 

En definitiva, una conferencia para redescubrir una Barcelona con nombre de mujer

SOBRE DAVID REVELLES 

David Revelles Soriano es periodista y profesor. Como periodista, colabora con el diario El País y con revistas especializadas de viajes como CondéNast Traveler. En el ámbito de la docencia, es profesor asociado en el departamento de Periodismo de la Facultad de Ciencias de la Comunicación de la UAB y profesor en las Aulas de Extensión Universitaria de Sant Pau –ICE UAB. Es autor de dos libros de narrativa viajera para la colección Quaderns Livingstone de la Editorial Universitat Oberta de Catalunya: En los confines de Hibernia. Tras la leyenda de la Armada Invencible en Irlanda (2015) y Rob Roy, el baroncito y los 300 de Escocia (2019).