Som a Barcelona: Sagar. El dibuixant i la ciutat

Publicado el 31 de octubre de 2019

La ciutat ha estat sempre un tema recurrent al còmic. Sagar pertany a la categoria d’autors que dibuixen amb la voluntat de testimoniar i mostrar l’espai urbà com una realitat que no necessita cap element imaginari. El seu treball s’ha inscrit de manera natural en un corrent que explora altres gèneres com la biografia o el reportatge: “Los vagabundos de la chatarra”, “Intisar” o el seu darrer treball sobre Miles Davis en són un bon exemple.

En col·laboració amb l’Escola Joso, Xperience Barcelona presenta “Som a Barcelona: Sagar. El dibuixant i la ciutat”, una exposició que recull una selecció del treball d’aquest autor i que va ser presentada a la darrera edició del Lyon BD Festival. En aquesta mostra, on les planxes de còmic conviuen amb els esbossos, trobem la visió de l’autor de ciutats com Barcelona, París o Lyon, descobrint-ne un nou rostre.

L’exposició es complementa amb 5 històries que tenen com a escenari la ciutat de Barcelona, creades per alumnes de l’Escola Joso: Paula Alameda, César Herce, Dani V. García, Jose Ramon Lema, Alejandro Merino, Laura Sánchez, David Soriano i Israel L. Escudero.

__________________________________

La ciudad ha sido siempre un tema recurrente en el cómic. Sagar pertenece a la categoría de autores que dibujan con la voluntad de dar testimonio y mostrar el espacio urbano como una realidad que no necesita ningún elemento imaginario. Su trabajo se ha inscrito de manera natural en una corriente que explora otros géneros como la biografía o el reportaje: «Los vagabundos de la chatarra», «Intisar» o su último trabajo sobre Miles Davis son un buen ejemplo.

En colaboración con la Escola Joso, Xperience Barcelona presenta «Som a Barcelona: Sagar. El dibuixant i la ciutat», una exposición que recoge una selección del trabajo de este autor y que fue presentada en la última edición de Lyon BD Festival. En esta muestra, donde las planchas de cómic conviven con los esbozos, encontramos la visión del autor de ciudades como Barcelona, París o Lyon, descubriendo en ellas un nuevo rostro.

La exposición se complementa con 5 historias que tienen como escenario la ciudad de Barcelona, creadas por alumnos de la Escola Josa: Paula Alameda, César Herce, Dani V. García, Jose Ramon Lema, Alejandro Merino, Laura Sánchez, David Soriano e Isabel L. Escudero.

 

SAGAR

Sagar Forniés, més conegut com Sagar, és il·lustrador, director artístic i escenògraf. Aquesta tasca com autor la compagina amb la docència a l’Escola Joso, on és professor de còmic. Les seves incursions al món de la historieta han estat diverses, però destaca “Los vagabundos de la chatarra” (Norma Editorial), una col·laboració amb l’escriptor Jorge Carrión que suposa la unió de la novel·la gràfica amb el periodisme.

La seva propera obra, que es publicarà a finals de novembre, parla de la relació amorosa de Miles Davis i Juliette Gréco al París dels anys 60.

L’ESCOLA JOSO

L’escola de còmic Joso va ser creada l’any 1982 com la prolongació natural d’un petit taller de dibuix que impartia Josep Solana. Aquesta primera voluntat de transmetre els coneixements professionals es manté al llarg d’aquests anys i de la progressiva ampliació del nombre de professors i alumnes.

Una de les principals característiques de l’escola és que, a diferència de molts altres centres, tots els professors són professionals en actiu, amb una feina personal al darrere, que parlen a partir de l’experiència pròpia i, el discurs teòric no sempre precedeix la pràctica sinó que sovint n’és la conseqüència.

El professorat no viu en un món aïllat, sinó que es troba en contacte amb la realitat del medi, mantenint una relació quotidiana amb lectors, editors i d’altres professionals relacionats amb el còmic i, inevitablement, no només del país sinó de tot arreu.

________________________________

SAGAR

Sagar Forniés, más conocido como Sagar, es ilustrador, director artístico y escenógrafo. Esta faceta como autor la compagina con la docencia en la Escola Joso, donde es profesor de cómic. Sus incursiones en el mundo de la historieta han estado diversas, pero destaca «Los vagabundos de la chatarra» (Norma Editorial), una colaboración con el escritor Jorge Carrión que supone la unión de la novela gráfica con el periodismo.

Su próxima obra, que se publicará a finales de noviembre, habla de la relación amorosa entre Miles Davis y Juliette Gréco en el París de los años 60.

LA ESCUELA JOSO

La escuela de cómic Joso fue creada el año 1982 como la prolongación natural de un pequeño taller de dibujo que impartía Josep Solana. Esta primera voluntad de transmitir los conocimientos profesionales se mantiene a lo largo de estos años y de la progresiva ampliación del nombre de profesores y alumnos.

Una de las principales características de la escuela, es que, a diferencia de muchos otros centros, todos los profesores son profesionales en activo, con un trabajo personal detrás, que hablan a partir de la experiencia propia y, el discurso teórico no siempre precede la práctica sino que a menudo es la consecuencia.

El profesorado no vive en un mundo aislado, sino que se encuentra en contacto con la realidad del medio, manteniendo una relación cotidiana con lectores, editores y otros profesionales relacionados con el cómic e, inevitablemente, no solo del país sino de todos lados.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *