Una setmana per gaudir de la cultura

Publicado el 23 de noviembre de 2017

Una setmana per gaudir

A vegades es conjugen els planetes i els festius al calendari cauen de la millor manera possible. Aquest és el cas de la primera setmana del mes de desembre d’enguany. Un petit aperitiu abans de les festes de Nadal.

Així, que com les activitats d’ XperienceBarcelona es veuran alterades i com una de les nostres feines és donar-vos a conèixer el nostre entorn i la cultura, hem pensat en fer-vos un petit recull d’activitats que podeu fer ben a prop aquests dies:

 1. Fira de Santa Llúcia i exposició de pessebres a l’església de Betlem:
  Des de 1786 s’organitza, davant de la Catedral, la Fira de Santa Llúcia, una de les més populars de la ciutat. Tots els anys, més de dos-cents llocs omplen el Pla de la Seu i l’avinguda de la Catedral amb una àmplia varietat de productes. La fira s’instal·la a la fi de novembre o principis de desembre ―sempre abans del dia 13, Saint Lucia― i es manté durant els dies de Nadal. I molt a prop, en l’encreuament de les Rambles amb el carrer del Carme està l’església de Betlem, construïda entre 1680 i 1729 i que, per tant, pertany a l’estil arquitectònic barroc.
  La cripta d’aquesta església acull des de l’any 1963 una exposició de pessebres que s’ha consagrat com una de les tradicions més importants de Barcelona.
  Els artistes (que formen part de la Asociación de Pesebristas de Barcelona) s’inspiren en paisatges rurals, tradicionals, sovint molt vinculats a la realitat del nostre país. No és estrany, doncs, veure que els pesebristas s’inspiren en antigues fotografies per plasmar els paisatges en els decorats del Misteri del Nadal. No falten mai imatges típiques, relacionades amb antics oficis (pesca, fusteria, agricultura, ramaderia, etc.), que formen part del diorama i exerceixen com a teló de fons de passatges com l’anunci dels àngels, el naixement o l’adoració dels Reis.
 2. Fira de l’Avet d’Espinelves: Espinelves és un poble de la comarca d´Osona, però pertanyent a la demarcació de Girona. És popular pel seu entorn natural, la seva església romànica i la seva peculiar especialitat en avets de Nadal. Podem proveir-nos de l’avet de Nadal, especialment de les varietats més conreades a la zona, el Masjoanis i la Picea Excelsa, d’un arbre que es ven amb pa de terra i que es pot replantar de nou. També trobarem parades d’artesania i d’alimentació de qualitat i també s’hi pot gaudir de les diferents exposicions (d’herbes remeieres, pintura, bonsai, tapís, ceràmica, cases o estris en miniatura, escultures, etc) i dels espectacles que diàriament hi tenen lloc.

 3. Mercat Medieval de Vic: Del 6 al 10 de desembre 2017 els carrers del centre històric de Vic tornaran un any més a l’època medieval. Durant 5 dies, la ciutat es converteix en el marc idoni per recrear l’època medieval amb expositors repartits per tot el nucli antic de la ciutat amb una oferta àmplia i variada: articles de decoració, joieria, cremes, herbes medicinals, complements de roba, embotits, formatges, pastisseria, conserves, i xocolates, entre d’altres productes.

 4. Museus per descobrir: Què tal descobrir aquells museus petits i singulars de Catalunya? Us numerem alguns: Museu de Badalona, amb més de 3400 metres quadrats de ciutat romana; Botigues-Museu de Salàs, on els baixos d’algunes cases del poble han estat reconvertits en negocis antics i decorats amb tot luxe de detalls amb objectes reals que permet fer un recorregut únic per l’Espanya de la postguerra-franquisme; Museu del Perfum, el número 39 del Passeig de Gràcia alberga des de 1961 un museu que pretén mostrar al públic l’evolució dels flascons i recipients per a perfums al llarg de la història. En les seves vitrines no solament hi ha recipients moderns, sinó també flascons egipcis, grecs, romans o àrabs; més de 5.000 recipients que han contingut perfum; Museu Etnogràfic de Ripoll, on trobareu instruments i objectes quotidians que han marcat el dia a dia d’un poble. L’exposició està dividida en 12 àmbits diferents (joguines, utensilis de camp, religiosos, de casa, etc), la qual cosa facilita una visita amena i didàctica.

 5. Parcs urbans no turístics: Parc de la Guineueta, una parc amb molta diversitat de flora i varies escultures que comunica els barris de la Guineueta i Verdum. El parc està situat en un dels dos polígons que configuren el barri de la Guineueta, un topònim vinculat al torrent de la Guineu, que travessa els terrenys. Parc del Turó de la Peira, on la seva altura i situació privilegiades ho converteixen a l’únic parc de Barcelona amb vista sobre Collserola i el mar. És com un oasi amb una gran varietat vegetal, que destaca pel color verd i contrasta amb els edificis que ho envolten. Parc de la Creueta del Coll, aprofitant una antiga pedrera és un parc protegit, amb un gran estany que a l’estiu es converteix en una piscina pública, una enorme plaça de 6.000 m2 i espais on descansar sota l’ombra de les acàcies. S’ha convertit en un dels llocs de trobada i d’oci més importants per als veïns del barri.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *